GRATIS TIPS

EBOOK: GOED IN JE VEL. 5 GOUDEN TIPS

Blogs Vertrouwen

10 tips om het hoofd helder te houden…

 

10 tips om het hoofd helder te houden…vierkant tripro gezonde dorstlesser

Het kwik stijgt deze dagen naar 33 graden…

Sinds gisteren is het nationaal hitteplan ingegaan. De kans is groot dat als je nog geen vakantie hebt je werkdag een uur eerder begint.

De weersvoorspelling op de app geeft voor vanmiddag 31 graden aan. Dat betekent voor mij alle lichamelijke activiteiten, behalve zitten, zo vroeg mogelijk uitvoeren.
Oké door het onrustige slapen, kom ik iets later uit mijn bed dus uiteindelijk ga ik pas om 9.30 uur richting slager.Als ik op de fiets stap, merk ik dat ik ‘licht in het hoofd’ ben en het gevoel van ‘op eieren lopen’ laat zich niet ontkennen. Echt prettig voel ik me niet en ik ga eerder naar huis vanuit de gedachte “eerst wat drinken, dan gaat het wel beter”. … en dat is niet waar. Ik ben echt bevangen door de hitte.

A la mij zoek ik naar redenen, tenslotte bouwt mijn zwager met dit weer een berging, dan moet ik toch wel boodschappen kunnen doen. Dus als water niet helpt waar ligt het dan aan?

Eten en zweten….

Opeens herinner ik me een artikel uit mijn vakblad… over eten en zweten. Door het warme weer zweten we meer, we raken niet alleen vocht maar ook zouten kwijt. Bovendien eten we anders.
Hoewel ik gezond eet, zou het zomaar kunnen dat ik bepaalde mineralen tekort kom door het overmatig zweten. Het potje met opschrift “multi voor vrouwen” krijgt tijdelijk weer een plekje op mijn aanrecht. Tijdens de hittegolf neem ik dagelijks mijn tablet. (Multivitamine suppletie vervangt geen gevarieerde, gezonde voeding maar is een aanvulling hierop.)

10 tips om fit te blijven tijdens de hitte

1. Eet gezond en gevarieerd.
Het warme weer zorgt ook voor een grote aanvoer van seizoensgroenten en –fruit. Het zijn lekkere tussendoortjes en ze zijn dorstlessend.
Salades, koud of lauwwarm, zijn een goede vitamine-, mineralen- en energiebron. Gewoon je fantasie gebruiken en lekker verse groenten mixen al dan niet met pasta, rijst, couscous of quinoa. Voeg ook voor de smaak eens wat verse kruiden toe.

2. Eet kleine porties en eet vaker per dag.
Je lichaam moet alle zeilen bij zetten om op de juiste temperatuur te blijven. Schotel je het een grote maaltijd voor dan schroeft het de verbranding op en krijg je het dus warm. Laat je eten voor het opscheppen iets afkoelen.
 
3. Zorg voor voldoende zout.
Voor een optimale vochthuishouding heeft je lichaam zout nodig.
Drink een extra kop bouillon om het zout dat je door transpireren verliest aan te vullen.
Voor eerste hulp bij een flauw gevoel, kun je een zakje zoute drop in je tas doen. Chips en andere zoutjes zijn niet echt een gezonde keuze.
 
Vreemd genoeg zag ik vanmorgen een jonge dame gekleed in een lange zwarte jeans en een zwart shirt. Welke reden ze hier voor heeft, het is niet de beste kleding bij hoge temperaturen.

4. Draag dunne, luchtige, kleding van natuurlijke stoffen.
Katoen, linnen of zijde zijn bijzonder geschikt. Viscose ventileert ook prima en draagt lekker soepel.
 Hetzelfde geldt voor je ondergoed. Hoe leuk dat polyamide of polyester slipje ook is, het zorgt ervoor dat zweet niet afgevoerd wordt, het gaat broeien. Het gevolg kan zijn dat je last krijgt van irritatie, jeuk en vieze geurtjes. (Als je jezelf ruikt, ruiken andere mensen je ook. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.)

5. Drink voldoende water.
Zorg dat je steeds een gevuld flesje in de buurt hebt en voorkom dat je dorst krijgt. Je transpireert meer dan anders. Vul je dit niet aan met water dan droog je snel uit. Je merkt dat doordat je urine donkerder is, je last hebt van verstopping, je huid, lippen en mond droog aanvoelen.

6. Neem dagelijks, eventueel tijdelijk, een multivitamine.
Kies er bij voorkeur een die ook mineralen bevat. Hoofdpijn en misselijkheid wijzen op een verstoorde zoutbalans. Dit is het juiste moment voor een multivitamine.

7. Vermijd ijskoude drankjes.
Je lichaamsthermostaat reageert hierop door je temperatuur op te schroeven. Je krijgt het snel nog warmer.

8. Maak zelf je dorstlessers.
Munt toegevoegd aan water werkt verkoelend. Lauwwarme groene of kruidenthee eveneens.

9. Neem een koud voetbad.
Je voeten zijn de ideale lichaamsdelen om snel warmte af te voeren. Je slaapt sneller in als je dit doet voordat je gaat slapen.

10. Keep calm.
Bij stress, zoals opwinding over het warme weer, neemt je hartslag toe. Voor je het weet heb je een rood hoofd en dat niet alleen van ergernis.

Vliegt jouw kroost uit dit jaar?

eenden breed

Schooltassen zijn versleten, vlaggen wapperen…          

Vliegt jouw kroost uit dit jaar?

Met een glimlach om mijn mond zie ik ze fietsen. Ik moet inhouden want ze hebben de hele breedte nodig, deze 3 geslaagde eindexamenleerlingen.
Overal hangen de vlaggen nog uit, de diploma’s zijn uitgereikt en de eerste studentenkamers worden al ingericht.
Onwillekeurig denk ik terug aan de eindexamentijd van onze 3 kinderen. De stress, de ‘hallo wereld hier kom ik’ mentaliteit nadat ze het felbegeerde papiertje in ontvangst hadden genomen. Daarna de feestjes… met één oor luisterde ik.. komen ze al thuis? Dan op vakantie. Het geslaagde kind ging niet meer mee. Die mocht met zijn vrienden met de bus naar Spanje. Ineens is het september en je huis is een stuk leger. De eindexamenstress wordt vervangen door ‘hoe gaat het daar alleen op die kamer?’ spanning.

Blij was ik wel maar de weemoed liet zich niet ontkennen. Herman van Veen zong het jaren geleden al: “Voor ik goedemorgen zeg, ben jij op je brommer weg…”.

Herken je dat? Is jouw kleine meid of knul ineens zo groot? En nu…. Nu jij, met zorg op afstand heb jij de handen vrij. Lukt dat of heb je het veel te druk met piekeren?

Wil je minder tobben? 
Ga dan af en toe eens met je aandacht naar jouw grote, kleine meid of jongen. (Neen niet bellen, mailen of appen.) Maak hart contact en probeer te ervaren wat je kind ervaart….. spanning, zeer waarschijnlijk, ….blijde verwachting voor wat komt, ook zeer waarschijnlijk. Mist ze nog wat? (Neen niet appen!)
Stuur het gevoel dat je kind nodig heeft naar haar toe. Zeg (voor mijn part hard op) tegen haar, al hoort ze je niet, “Ik gun jou de vreugde (of de ruimte, of de liefde, of de vrijheid….) die je verlangt”. Adem dan diep in door je neus en uit door je mond. Doe dit eventueel een paar keer.
Op deze manier ondersteun je je kind en kun jij vertrouwen en loslaten.

Welke van de kwaliteiten, liefde, ruimte, vreugde, stilte, energie, creatiekracht en  innerlijk weten gun jij je kind op dit moment?

Veranderen...dat doe je stapje voor stapje.

afbeeldingMomentopname

Toon,  Levensgenieter en wijze man.

Soms zijn er van die dagen….

• Je bent al moe als je opstaat,
• Je hoopt, tegen beter weten in, dat je puber vandaag goed gehumeurd op tijd zijn bed uitkomt,
• Je hebt het gevoel dat je overal alleen voor staat,
• Je voelt een zanikende pijn in je rug,
• Je hebt de energie niet om vrolijk te zijn, maar zet je masker op,
• Je wilt eigenlijk……. van alles, het enige wat overblijft is ontevredenheid,
•  “Weer niet gelukt om iets voor mezelf te doen”
• Hoofdpijn krijg je ervan….


Dit zijn van die momenten dat je voorneemt om eindelijk dat gesprek te voeren met …. of je zegt weer tegen je tiener dat hij of zij zijn rommel moet opruimen, tegen beter weten in.

Dat gesprek voer je niet en je tiener reageert precies zoals verwacht. Je verdringt je frustratie (of niet)  en gaat doen wat je altijd deed….

Zo moeder, zo dochter.

Zittend voor mijn toetsenbord, kijk ik naar de foto van mijn moeder. Het is deze maand 7 jaar geleden dat ze tijdens haar middagdutje weggleed. Haar heldere geest was al eerder vertrokken.
De laatste 2 jaar van haar leven kwam steeds vaker die schalkse, ondeugende blik in haar ogen die ik van vroeger kende. Aan deze blik hield ik me vast. Daaruit maakte ik op dat ze op haar manier gelukkig was, al kon ze dat niet meer verwoorden.
Dat ondeugende had ze gemeen met haar grote idool Toon Hermans. Zijn boeken lagen op haar nachtkastje. Ze sloeg ze open op van die dagen dat ze behoefte aan wijze raad had.

Toon was het idool van mijn moeder, een geslaagde Limburgse cabaretier. Meer aandacht besteedde ik er niet aan, totdat ik de boeken, nu in míjn kast, eindelijk eens opensloeg….

Antwoorden vinden

Al jaren houdt de vraag: “waarom doen mensen, zoals ze doen?” me bezig. De ene cursus na de andere volgde ik. Ik voerde gesprekken, heb ik oefeningen gedaan en allerlei boeken gelezen waaronder De kracht van het NU (Eckhart Tolle).
Dat hele boek wordt samengevat in één gedicht van Toon Hermans*.

Steeds wijzer

Kleine tipjes van de sluier worden wel opgelicht. Zo leerde ik lang geleden dat ± 95% van ons brein onze geijkte patronen regelt. Op die manier kunnen we onze dagelijkse dingen op de automatische piloot doen. Dit is erg handig, stel je voor dat je iedere dag opnieuw moet leren tanden poetsen…..

In dit onbewuste brein zijn ook ingrijpende gebeurtenissen opgeslagen. De eerste keer dat er iemand boos op je was…. , de grote hond die naar je blafte. Jij bent het allang vergeten.
Je onbewuste brein weet echter nog heel goed hoe verdrietig of bang je je voelde en hoe het je ooit uit die situatie heeft gered. Dit trucje kent het en om je veilig te houden laat het je in soortgelijke situaties steeds hetzelfde doen.

Je onderbewustzijn laat je steeds in soortgelijke situaties hetzelfde trucje opvoeren…. 

De grote mond van je tiener, zou zomaar hetzelfde gevoel kunnen oproepen als de blaffende hond, die jij al lang vergeten bent.

​Primaire reactie

Je primaire reactie wordt bepaald door wat je eerder mee gemaakt hebt en wat ooit goed gewerkt heeft. Zo blijf je doen wat je altijd deed…..  soms past dat niet meer.

Af en toe je brein opfrissen

Toon geeft daarvoor het volgende advies:

Bad

Was je knoken en je botten
Okselfris, een feest is dat,
Maar stop ook af en toe es even
Je vergrijsde geest in ‘t bad.


Je af en toe onderdompelen in dat  veilige onderbewuste (95%) én de overige 5 % onbevangen mee laten kijken.
Het kan zijn dat je dan dank je wel zegt tegen je onderbewuste, het heeft tenslotte het beste met je voor…. Vervolgens neem je bewust het initiatief tot verandering, van een bepaalde gewoonte.

Verandering, dat doe je stapje voor stapje.

Wat als je met plezier de dingen doet die “moeten” omdat je voldoende tijd maakt voor dat wat je leuk vindt. Of je bent proactief in plaats van het gevoel overal achteraan te lopen? Wat als je met humor reageert op je eigenwijze tiener?
Je wordt opgewekt wakker en staat meteen naast je bed. Op deze manier heb je niets meer om over te piekeren.
Pak je agenda en plan dat dagje uit met je vriendin. (Dit is dan toevallig net op de dag van die vervelende verjaarsvisite.)

Hoe pak je dit aan?

Een eerste stap kan de volgende oefening zijn.

• Neem een bepaalde situatie voor ogen, bij voorkeur een die indruk heeft gemaakt;
Wat voelde je, dacht je, zag je?
• Hoe reageerde jij in deze situatie?
• Herken je deze reactie van jezelf?
• Herinner je nu de allereerste keer dat je deze reactie had?
• Accepteer dat die reactie die eerste keer oké was.
Oordeel niet en laat het zijn.
• Stel je voor hoe je nu op de genoemde situatie kunt reageren.
Wat zeg je, wat doe je? Spreek het eventueel hardop uit en stel je voor wat je doet.

Doe deze oefening regelmatig. Je laat oude patronen los en vormt nieuwe die beter passen bij het nu.

Doe je mee aan de workshop op 15 mei?

Wil je meer weten en ervaren, dan nodig ik je uit deel te nemen aan de workshop op 15 mei ( even klikken op de groene tekst)

“Waarom doe ik zoals ik doe?” 


Wil je weten of je hierbij in goede handen bent, lees dan de ervaringen van anderen.


Aan het eind van de middag

 • heb je de eerste stap gezet en gevoeld hoe eenvoudig je het oude kunt loslaten,
 • weet je hoe je verder kunt om met energie en plezier het leven te leven waar jij je goed bij voelt.

Wil je deelnemen aan deze workshop klik dan op de link en vul het inschrijfformulier in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

 

​* Gedicht Toon Hermans.

Het enige constante in het leven is de verandering.

Het enige constante in het leven is de verandering. 


Bovenstaande zin spreken mijn man en ik regelmatig naar elkaar uit. Het is een logisch gegeven, je kunt er niet aan ontkomen.

Zittend in onze caravan in Zuid Frankrijk ben ik me meer dan eens bewust van deze uitspraak. Terwijl het in Nederland regent, schijnt hier het zonnetje en genieten we van de rust en vrijheid. Voor huis en haard wordt gezorgd door goede vrienden. 
Het is wennen om op een half volle camping te staan. Kwetteren hier in augustus nog volop de kinderstemmen is het nu genieten van de stilte. Aan sommige veranderingen wen je snel bij andere sta je langer stil, zoals bij de eerste schooldag in 35 jaar die zonder mij begonnen is.


De laatste weken werd volop aangekondigd dat de scholen weer zouden beginnen. Je kunt dus niet zeggen dat ik verrast was toen ik de laatste maandag van augustus, met de auto door hordes fietsende kinderen door moest laveren. De spanning van een nieuw schooljaar maakt de fietsertjes extra enthousiast. Het werkt aanstekelijk en ik herkende het gevoel van ‘de eerste schooldag’ bij mijzelf. Op dat moment realiseerde ik mij: “Dit is het eerste schooljaar in 35 jaar dat zonder mij begint.” Aan het gevoel van weemoed schonk ik geen aandacht, lettend op uitwijkende fietsers.
 

Blog Vertrouwen verandering

Later die dag vertelde ik dit aan een goede vriendin. Haar reactie was: “Voor het eerst in 35 jaar begint een schooljaar zonder jou. En Marleen, wat doet dat met je?”

Ik keek haar aan en ineens was daar het gevoel van weemoed weer, alleen veel heftiger. Hoewel ik al sinds 1 januari niet meer aan een school verbonden ben, was daar nu de gedachte ”Nu is het echt, nu hoor ik er niet meer bij”. Verdriet over wat niet meer was, overviel me.

Met mijn verstand wist ik het wel….. het enige constante in het leven is de verandering. Al vóór mijn afscheid wist ik met welke leuke dingen ik de vrijgekomen tijd zou gaan opvullen. Dat doe ik nog steeds en daar geniet ik van. Ik had de tijd ingevuld maar heb niet stil gestaan hoe het loslaten van iets wat mij zo vertrouwd was mij had ‘ingevuld’. Gevuld met emoties zoals verdriet om wat niet meer is, gedachten als “wat nu?”. Ofwel ik was vergeten te rouwen.

Wat wij met ons hoofd weten heeft ook een plekje in ons gevoel nodig. Daar mag je bij stilstaan, dat mag je bewust voelen. Doe je dat niet dan haalt het je op een gegeven moment in.

Het advies van mijn vriendin was “laat de tijd die vrijkomt omdat je niet meer aan een school verbonden bent vrij, plan daar niets en ervaar dat”. 
De komende weken laat ik al die activiteiten die de vrijgekomen tijd opvulden, even voor wat het is. Ik sta op en zie op de dag zelf wel wat ik met mijn tijd doe. 

En jij?


Gaan jouw kinderen dit schooljaar naar een andere school? Dan betekent dat een verandering voor je kind maar zeker ook voor jou. Je mag je kind loslaten, het wil meer op eigen benen staan. Wat doe je met de tijd die je niet meer aan de zorg voor je kind hoeft te besteden? Is deze al opgevuld? Heb je de tijd genomen om bewust te voelen wat het loslaten met je doet? 

Is er onlangs, gewild of ongewild, iets veranderd in je leven, sta er dan bij stil. Door het gevoel even te ervaren ontstaat er ruimte voor een nieuwe stap. Op die manier houd je de regie over je leven.
Elke belangrijke verandering in het leven begint met stilstaan bij dat “wat niet meer is” voordat iets nieuws echt zijn plaatsje kan innemen.

Al jaren is mijn motto: Ik houd van mijn werk en ik houd van vakantie. Ik werk met vakantiegevoel. Beter in de praktijk brengen van dit motto dan op dit moment, schrijvend aan dit blog vanuit de camping in Frankrijk kan ik niet. Dit is flow !! Nu heb ik een anker voor momenten waarop het minder gaat.

Hoe ga jij om met veranderingen in je leven? Welke gedachten komen er bij je op én welke emoties. Durf je ze te voelen? Ga je over tot de orde van de dag of …. neem je even afstand en geef je het de ruimte.
Een steentje dat je ondersteunt bij verandering is de granaat, peridoot of toermalijn.

Als ik je kan helpen met ruimte creëren voor iets nieuws in je leven, dan nodig ik je uit om een afspraak te maken. Het eerste gesprek van 1/2 uur is gratis.

Via een skype afspraak kan ik je al enige tips geven.

PS: Een steentje dat je hierbij kan helpen is de granaat, peridoot of toermalijn.

Aswoensdag... Vasten en onthouding

 

Aswoensdag…Vasten en onthouding

  askruisjes

 

 

Aswoensdag. Vroeger gingen we op deze dag naar de kerk   om een askruisje te halen.
De priester smeerde het op mijn voorhoofd met de mededeling: “
Weet dat je stof bent, en tot stof zult weerkeren, of iets dergelijks”.   Dát maakte indruk.
Ik liep dan tot ’s avonds met zo’n kruisje op mijn voorhoofd, me min of meer bewust van de wijze woorden van de priester.

Aswoensdag is ook het begin van de 40 dagen vasten en onthoudingstijd. Alle snoepjes die ik vroeger kreeg   gingen die dagen in een trommeltje, waar je dan op zondag uit mocht snoepen want dat was de uitzondering op de regel. Meestal zat er op zondag minder in het trommeltje dan ik er door de week in gestopt had… tot de dag van vandaag verdenk ik daar mijn broer van. Maar dat is allemaal goed gekomen.

Volgens het katholieke geloof is de betekenis van vasten: “ Bidden en vasten kan gedefinieerd worden als een vrijwillige onthouding van voedsel met het doel om je scherp te stellen op gebed en gemeenschap met God.

Iedereen die wel eens gevast heeft ( een ander woord voor lijnen) weet dat je vooral jezelf tegenkomt tijdens de poging tot voedsel onthouding. Je doet schietgebedjes dat je niet ‘zondigt’. Niet zozeer tegen kerk of God maar tegen je dieet. Als dat allemaal lukt dan zit je beloning in een lager getal op de weegschaal en een maat kleiner.

Er zit echter ook een mentale beloning aan vast…. Je hebt doorgezet, volgehouden én je hebt bij visites lekkere dingen laten staan met de mededeling ‘ik ben aan het lijnen’! De reactie van de ander beïnvloedt je doorzettingsvermogen. Aanmoediging is dan ook heel belangrijk tijdens je vrijwillig gekozen vasten en onthoudingstijd. Een coach is tegenwoordig een ‘must’ voor het laten slagen van een gezonde vastentijd. (Maak een afspraak als je nog geen coach gevonden hebt.)

Als je een beetje speelt met de woorden ‘vasten en onthouding’ zie je daarin de woorden vast, vasthouden en onthouden. Het vasthouden van stress zet je vast. Het onthouden van stressvolle situaties zorgt dat je vasthoudt. Vertaald naar voedsel betekent dit dat je dikker wordt.

Momenteel volg ik 4 weken Het metabolisme dieet* om schoner en gezonder te worden én kilo’s kwijt te raken. Gelukkig krijg ik veel support.
Mijn ervaring is dat tijdens een vastentijd oude emoties en overtuigingen de kop opsteken ( jezelf tegenkomen). Hier aandacht aan geven en ze bespreekbaar maken, geeft ruimte. Het loslaten van lichamelijke ballast gaat op die manier gelijk op met het loslaten van mentale ballast.

Mijn advies “Praat behalve over eten tijdens het lijnen ook over je gevoelens. Geef jezelf regelmatig een pluim en vraag die ook van anderen.”

Wil je hier meer van weten of je wilt nog een coach vinden die je kan ondersteunen, maak dan een afspraak.

 

* Het metabolisme dieet; Haylie Pomroy

Bronnen:            http://www.holyhome.nl/aswoensdag.html

                                http://www.allaboutprayer.org/dutch/

Het vel is verkocht…

img

Het vel is verkocht.....

FLOW, denken, voelen en willen op één lijn én ernaar handelen….


Het is begin 2018. Natuurlijk ben ik 2017 geëindigd met een terugblik. Dat hoort zo bij de tijd van het jaar én reflecteren zit in mijn bloed (of in mijn oog, innerlijk schouwen hoort bij een ‘lui oog’ en daar ben ik mee geboren). Ik heb echter verder terug gekeken naar de 20 jaar die Vertrouwen bestaat.

Grijzer en wijzer, kiezen voor mezelf

Per 1 januari 2017, grijzer en veel wijzer, gaat mijn volledige werkzame aandacht uit naar Vertrouwen. Ik begeleid vrouwen die last hebben van hetzelfde ‘is dit het nu’ gevoel waaruit ik de stap genomen heb om Vertrouwen te ontwikkelen. Misschien herken je het doordat je last hebt van je lijf of je bent ontevreden en piekert. Bovendien heb je ondertussen genoeg van die grote mond van je puber. Mogelijk weet je wel wat je wilt veranderen en vind je dat je baas of partner wel eens naar je mag luisteren.

Ik heb in 20 jaar de weg van buiten naar binnen doorlopen, weet wat verandering met zich mee brengt én weet als geen ander hoeveel voldoening je eigen keuzes maken geeft. Ik voel me trots omdat ik gedurfd heb.

Meer dan 20 jaar geleden

Als ik zo terugkijk naar het ontstaan van Vertrouwen, dan herken ik hetzelfde gedrag als nu in de begintijd van Vertrouwen, zo’n 21 jaar geleden. Ook toen was ik gedreven bezig om mijn praktijk ‘van de grond te krijgen’. Daarnaast wilde ik ook voldoen aan de eisen die aan een goede docent gesteld werden. Doorgaan, doorgaan, niet luisteren naar je lijf en meermaals over grenzen gaan…. Stress noemen ze dat geloof ik, (over)- vermoeid, slecht slapen, piekeren… doe ik het wel goed?

Het zweverige pad

Toen ik in 1995 thuis kwam te zitten door ‘overspannenheid’ kon ik mijn verhaal kwijt bij mijn vriendin, tevens schoonheidsspecialiste. Zij wees mij op het bestaan van Neuro Emotionele Integratie (NEI) en Voetreflexmassage. Reiki paste (en pas) ik al sinds de 80ger jaren veel toe. Uiteindelijk hebben NEI, Voetreflexmassage en Reiki mij weer op de been geholpen (zweverig hé, maar het voelde zo goed).
Het onderwijs bracht me niet wat ik ervan verwachtte. Nu weet ik dat ik ziek geworden ben door het gevoel niet gezien of gehoord te worden en niet erkend te worden in mijn kwaliteiten op mijn werkplek. Zíj waren het schuld, niet ik…..
In 1997 zag Vertrouwen het licht. Alle technieken die mij geholpen hebben om me weer gezond te voelen, heb ik bestudeerd, verdiept, verbreed en pas ik toe. Mix dit met het talent en de roeping om te onderwijzen en je hebt het totaalbeeld van Vertrouwen. Het totaalbeeld van de mens, ofwel de holistische benadering behorende bij de natuurgeneeskunde, vormt de basis van Vertrouwen.

De naam

Op het moment dat ik een naam voor mijn bedrijf moest kiezen, vroeg ik me af wat ik het meest nodig had om dit bedrijf een succes te laten worden…. En dat was natuurlijk (zelf)vertrouwen. Vandaar dus de naam Vertrouwen.

Het vel verkopen voordat de beer geschoten is

In mijn ijver om alle ballen in de lucht te houden mocht ik in 2006 de wereld horizontaal gaan bekijken doordat ik getroffen werd door het cytomegalovirus (CMV). Ik kreeg zomaar permissie van de specialist om een jaar lang op de bank te gaan liggen. Ja, tijd zat om te reflecteren na de totale ontgoocheling dat het geen vriendelijk idee was maar bittere noodzaak omdat een uurtje zitten al doodvermoeiend was.… Bijna was ik opgestapt bij mijn vaste baan. Mijn man noemde echter zoiets als ‘vel verkopen voordat de beer geschoten is’ en mijn werkgever kwam me ten dele tegemoet in mijn wensen. Dus weer doen zoals ik altijd deed… wel zo veilig.

De vliegtuigtrap op

Na een bezoek aan onze zoon die aan het backpacken was in Zuid-Amerika, hebben mijn man en ik het idee opgepikt om de wereld te bereizen. Dit vraagt natuurlijk intensieve voorbereiding… welke route, zakelijke regelingen, je familie én vooral de angst overwinnen voor al het nieuwe op je pad. Ik kan me geen moment in mijn leven herinneren waar ik zo tegenop zag als de vliegtuigtrap oplopen van het vliegtuig dat ons een half jaar weg zou voeren van alles wat ons dierbaar is. Toch dat stemmetje van binnen, de uitdaging en weten dat de wereld relatief klein is… we hebben genoten van het loslaten en nieuwe dingen mogen ervaren.
Nadat we in april 2013 terug waren heb ik doelen gesteld. Verder gaan met Vertrouwen, bestuurlijk werk én mijn werkgever overtuigen van een andere aanpak voor de begeleiding van docenten.

Je bedrijf dat ben jezelf!

Ondertussen heeft een wijze vrouw me verteld “Je bedrijf, dat ben je zelf”.
Door Vertrouwen te ontwikkelen, heb ik mijzelf ontwikkeld. Het gedachtegoed dat ik leerde kennen zoals ‘de enige die verantwoordelijk is voor je ontwikkeling ben jezelf’ wilde ik implementeren binnen mijn vaste baan. Ik ben overtuigd van het idee dat als een opvoeder (lees ook docent) zichzelf kent en verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn eigen geluk hij of zij een geweldige opvoeder is. Tja en dat was een brug te ver…… dat leerlingen centraal staan in het onderwijs is logisch maar dat 1 op de 5 docenten kampt met burn-out spreekt boekdelen.
Door de voorbereiding van de reis heb ik geleerd deadlines te stellen (vliegtuigtrap ). Mijn deadline was mijn 62e verjaardag. Als ik dan niet méér voldoening uit het docent zijn haal, stap ik op. En ja dat was eng…. Gelukkig had ik al de ervaring van de vliegtuigtrap :-) en heb ik ook dit voorbereid.


Jij hoeft er geen 20 jaar over te doen, je mag profiteren van mijn ervaringen en kennis. Ik deel ze graag met je.  Klik op de link en maak een afspraak als je nieuwsgierig bent naar wat ik voor je kan betekenen.
 

 

Heb je je voornemens van 2017 afgevinkt?

collage voor website

Nog 3 dagen en dan schrijven we 2018!


Hoe zag 2017 er voor jou uit? Kun je je voornemens die je maakte afvinken?
Heb je nieuwe doelen voor 2018 of laat je dat maar? Je bent eind januari toch weer aan het snoepen en snaaien of je hebt nog steeds dat gesprek met je baas niet gevoerd. Je kinderen zeggen, "ach Mam, maakt niet uit " en je bent er van overtuigd dat je baas toch niet luistert. Ik herinner me het ontevreden gevoel horend bij het idee van weer gefaald hebben. Gezelliger werd het er thuis dan niet op.

Jippy

Niet om je de ogen uit te steken maar gewoon omdat ik trots ben op mezelf en mijn dochter en mijn partner en kinderen dat ook zijn: Ik heb mijn voornemens voor 2017 waargemaakt. Het gewenste gewicht bereikt, 2 keer per week sporten en een kant en klaar marketingplan voor Vertrouwen, zijn er het bewijs van.
Van de jarenlange voorbereiding van onze wereldreis (2012-2013) heb ik geleerd dat iedere verandering voorbereiding vraagt en dan niet in de laatste plaats voorbereiding van je mindset. Eenmaal wetend hoe het werkt, pas ik het steeds eenvoudiger toe.

Wat vink jij af over een jaar?

Zie je het voor je....? Over een jaar ben je trots op jezelf. Je straalt bij de bewondering van je omgeving. Het is gezellig in huis want jij bent gezellig. Je doet de dingen die jij leuk vindt. Je weet nu dat je het kunt, je voornemens wáár maken.

Denken, voelen en willen staan op één lijn, dat is FLOW!

Waar sta jij in 2018?

Wat ik kan, kun jij ook :-)  !
Als je met mij aan de slag gaat, weet je waar jij gelukkig van wordt, je doet de dingen die jij leuk vindt en je gaat met plezier naar je werk, kijkt met bewondering naar je eigen spiegelbeeld en je bent ontspannen.
Door met mij in gesprek te gaan, weet je en voel je na 6 bijeenkomsten van 1,5 uur in Vertrouwen, praktijk voor alternatieve geneeswijzen, hoe jij kunt bereiken wat je wilt.
Jij bent deze investering waard om trots te zijn op jezelf, gelukkig te zijn én te voelen dat je dit zelf gedaan hebt. Je kunt je kinderen vanuit eigen ervaring helpen om hun wensen waar te maken.

Ben je nieuwsgierig naar hoe ik je kan helpen? Kennismaken kost niets en als de klik er is, gaan we aan de slag.
Klik op afspraak-maken en vul je naam en emailadres in. Ik neem dan binnen 24 uur contact met je op.Ik help je graag.

Voor 2017 wens ik je een bruisend uiteinde en vooral een stralend begin vol zelfvertrouwen dat je je dromen waarmaakt in 2018.

Lees wat anderen over mij schrijven onder (klik de link even aan) ervaringen-van-clienten

Leve het leven

boekje thomasc bewerkt

Leve Het leven!!


Herken je dat? Je trekt een la open, je komt een voorwerp tegen… en weg ben je terug naar dat moment waar dat ding bij hoort. Het leidt bij mij al gauw tot reflectie.
Hoe is dat bij jou? Schuif je de la dicht en ga je door met wat je deed? Stilstaan bij wat je doet en je afvragen of je daar nog gelukkig van wordt…. elke beslissing die je nu neemt, neem je voor de persoon die je morgen bent. Je kunt nu beslissen om morgen een plezieriger leven te hebben.


Op zoek naar een schuifmaat in die laatjes waarin mijn verleden verzameld ligt, kwam ik brieven tegen die ik 38 jaar geleden aan mezelf geschreven heb. Melancholische brieven van een jonge vrouw op zoek naar liefde in haar leven. Twijfel spreekt eruit, of zoals de (ondertussen gevonden) Liefde in mijn leven het uitdrukt…..Is yoghurt nu om te eten of om te drinken?
Een brief begint met “het is vandaag een pet dag” en eindigt met Leve het Leven. Het is ook de brief waarin staat ‘wat moet ik nou?’ Ik betrapte me erop dat dezelfde vragen en emoties nog steeds een belangrijke rol in mijn leven spelen. Ik voelde me ook vrolijk vanuit het feest der herkenning een soort van ‘ja dit ben ik’. Dit is duidelijk, dit geeft houvast.


Melancholie ken ik nog steeds. Ik heb geleerd dit te accepteren. Melancholie is de oorzaak van ‘wat moet ik nou?’. Wat ik 38 jaar later wel weet is dat de antwoorden vanzelf komen als je bereid bent om te luisteren naar wat ik noem het universum. Antwoorden liggen ook in jezelf als je de tijd neemt om te ontdekken wie je bent of zoals Paul Liekens het omschrijft Mens ken jezelf!


Ondertussen weet ik dat er drinkyoghurt en eetyoghurt naast elkaar bestaan. Je kiest zelf welke je neemt. Je past je keuze heel praktisch aan, aan de omstandigheden waaronder het gegeten wordt.
Vind je de omstandigheden moeilijk of onoverzichtelijk dan ligt de beste raadgever in jezelf of dat nu de jonge vrouw van 38 jaar geleden is of de wijze oudere van nu. Het antwoord komt via oude brieven of meditatie, het maakt niet uit. Het Leven maak jezelf. Het zijn niet de omstandigheden die je leven bepalen maar hoe je ermee omgaat.


Wat ik als jonge vrouw deed, deed ik voor de vrouw die ik nu ben. De kern is hetzelfde, wikken en wegen doe ik nog steeds. De antwoorden die in de loop der jaren op mijn pad zijn gekomen heb ik geschift. Sommigen niet zo zinvol, anderen heel waardevol. Ze hebben geleid tot de flow die ik nu ervaar.

Wil jij flow in je leven ervaren? Weten welke antwoorden voor jou nu de juiste zijn? Neem dan contact op met mij.
 

In mijn hoofd is een kabinetsformatie aan de gang...

kabinetsformatie

IN MIJN HOOFD IS EEN KABINETSFORMATIE AAN DE GANG

In mijn hoofd is een kabinetsformatie aan de gang….
Zoveel doelen, zoveel tegenargumenten….

Ik wil een blog schrijven (oja, ben ik nu aan het doen), maar dat wil ik al 2 weken. Kennelijk heb ik niet voldoende argumenten of doorzettingsvermogen om er eerder aan te beginnen….of is het ‘onderwijzen’ van met zichzelf worstelende vrouwen niet belangrijk genoeg?
Natuurlijk wel, maar wat heb je er dan voor over? Wat doe je niet of juist wel waardoor je dit uitstelt?

Even wat gedachten:

“Ik heb geen onderwerp….mm, kul je hebt er tig verzameld de laatste maanden.”

“Ik heb geen rust in mijn lijf nu …. Onzin, je hebt nota bene een ‘mediterenapp’ op je telefoon.”

“De stapel ander werk is zo groot… ja dat is werk, dit is leuk. Werk vóór plezier, zo ben je opgevoed”.

“De zon schijnt, nu ga ik wandelen, kan ik ondertussen verder dénken over het blog. Kan ik na het wandelen aan het eten beginnen.” (Ik ben inderdaad gaan wandelen J.)

“Even kijken op internet of de goeroes nog goede tips hebben…. Jaaa wat een goede informatie. Jammer nu krijg ik het blog toch niet af voordat…”

Al die partijen in mijn hoofd, de een wil meer aandacht voor onderwijs en wil dit verbeteren, de ander hangt aan geloof of opvoeding, de volgende vindt dat je meer commercieel moet denken. Kan lang duren voordat overeenstemming bereikt is of, sprekend zoals menige marketing goeroe GEWOON DOEN.

Vanmorgen was dus het moment aangebroken… onderwerp gekozen, informatie van goeroe op achtergrond om toe te kunnen passen. Geen tegenargument meer te verzinnen om niet te beginnen, want ik heb tegen mijn lief gezegd dat ik een blog ga schrijven. (Dat werkt echt, uit je hoofd en naar buiten brengen.)

Het kistje met ‘verzamelde onderwerpen’ dicht gelaten want ineens wist ik het waar ik over wilde schrijven vandaag. De kabinetsformatie heb ik niet echt gevolgd. Eerlijk gezegd vind ik het wat geouwe.. op de vierkante meter waarvan je mag hopen dat men snel tot overeenstemming komt om GEWOON TE DOEN. Nu dat heeft dus wat langer geduurd dan de discussie in mijn hoofd, gelukkig maar.

Gisteren zag ik op Tv Limburg een interview met de enige Limburgse staatsecretaris die dit kabinet rijk is. Een sympathiek ogende man die beloofde zich ten volle in te zetten voor de Limburgse belangen. Hoe precies hij dit wil gaan doen, heb ik niet onthouden. Wat ik wel onthouden heb is “’en toen liep ik Limburgs pratend met een vriendin afkomstig uit Margraten het torentje binnen. De heer Rutte (zó zei hij het) haalde zijn wenkbrauwen op toen hij ons zag….”.

Waarom dit onthouden? In deze ene zin is de authenticiteit van deze persoon gevat. Daarin komen opvoeding, of wortels als je wilt, lef om anders te zijn en doorzettingsvermogen samen. Voor mij een persoon om te volgen in zijn doen en laten.

Luisteren naar anderen, wikken en wegen en al deze argumenten een plaats geven om uiteindelijk jezelf te blijven. Dit betekent voor mij dat in de veranderingen die op mijn pad komen er altijd een basis is MEZELF. Dat is degene waarin ik verankerd ben, hoe deze persoon ook gevormd is.

Ben jij nieuwsgierig naar JEZELF en denk je dat ik je daarbij kan helpen neem dan contact met mij op.

Een goede manier om contact met jezelf te voelen is Reiki. Meer informatie en tips over Reiki vind je hier. Ben je nieuwsgierig kom dan kennismaken met Reiki of schrijf je in voor een cursus.

Als je verder wilt met Reiki ben je welkom op een cursus Reiki-II

 

 

Heliotroop, de verkoudheid de baas

Praktijk Vertrouwen

Andere namen voor deze prachtige groene steen met rode insluitingen zijn, steen van de zonnewende, bloedsteen of Hildegardjaspis. Deze laatste naam wijst erop dat ook de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen de steen kende. De steen heeft een wasachtige glans.

Heliotroop helpt je de kou of griep de baas te worden die je te pakken heeft of op de loer ligt. Lichamelijk doet deze Hildegardjaspis dat door de werking van je lymfe te versterken en je immuniteit te verhogen. Bovendien ontzuurt heliotroop je lichaam waardoor de ziekteverwekkers zich minder bij je thuis voelen. Mentaal helpt deze steen je om de controle te behouden als je even wat minder vat op de omstandigheden hebt.

Je draagt de heliotroop om je hals of in je bh of broekzak. Regelmatig even afspoelen en opladen in zon- of maanlicht.

Dus heb je belangstelling voor zo’n ‘krachtpatser’ neem dan contact op met Vertrouwen.

Etherische of Essentiële oliën

wilde roos

Etherische of Essentiële oliën

Ik ontvang graag een flesje essentiële olieolie

Essentiële oliën

Binnen mijn praktijk adviseer ik het gebruik van essentiële oliën. Essentiële oliën heten zo omdat ze de essentie van de plant bevatten. Ze bevatten de geur van een plant, denk aan lavendel- of dennengeur. Aan de reuk herkennen wij de plant, maar nog belangrijker is dat een insect de plant herkent. Dit kunnen bijen zijn voor de bevruchting maar ook luizen, die dan weten ‘die plant lust ik niet’. Daarnaast bevatten de oliën ook bacterie en virus werende stoffen en stoffen die de weerstand van de plant versterken.

Andere naam, etherische oliën

 

 

Een andere naam voor essentiële olie is etherische olie. Dit betekent dat ze zeer gemakkelijk vervluchtigen of vervliegen. Enkele druppeltjes zijn al voldoende om een kamer lekker te laten ruiken.

Wij halen de oliën uit de plant door te destilleren (verdampen) of te extraheren, dit is de  olie uit de plant halen met een oplosmiddel. We hebben dan een zeer sterke olie, waarvan we slechts enkele druppeltjes per keer hoeven te gebruiken.

Waar gebruik je deze oliën nu voor?

Allereerst hebben ze een kenmerkende geur. Sommige ruiken lekker andere minder, hoewel dit een kwestie van smaak is natuurlijk. Geur beïnvloedt ons gevoel. Voel je je een dag wat minder vrolijk dan doe je enkele druppeltjes van een lekker geurende olie in een verdamper. Daardoor kan je gevoel weer wat opklaren. Dit is vaak de reden dat ik een olie adviseer.

Als je verkouden of grieperig bent kun je enkele druppels tijm- of lavendelolie op een zakdoekje doen en op je kussen leggen. Je ademt de oliedeeltjes automatisch in en die gaan hun bacterie- en virus dodende werk doen via jou neus, waardoor je beter slaapt. Oliën werken ook bij specifieke klachten, zoals oregano bij een naar gevoel in je hoofd of scharlei bij menstruatieklachten. Basilicum is een aardende olie die ik adviseer als je bijvoorbeeld veel uit je handen laat vallen.

Wil je meer weten, neem dan contact op.

Dagelijks gebruik van essentiële oliën.

Ik gebruik de oliën dagelijks op een heel eenvoudige manier  namelijk door ze toe te voegen aan mijn douche producten. Ik koop basis douchegel, shampoo en douche olie. Deze hebben geen geur. De geur voeg ik zelf toe met behulp van essentiële oliën.
In de winter gebruik ik verwarmende essentiële oliën  zoals gember of kaneel, met daarbij een lekker geurtje zoals geranium of roos om een goed humeur te houden tijdens de donkere dagen. In de zomer kies ik voor oliën die de muggen op een afstand houden zoals bergamot of lavendel gecombineerd met een olie die goed is voor de huid zoals iris.

Wil je hier meer van weten maak dan even een afspraak.

Heb jij nog ideeën om oliën te gebruiken, laat het me dan weten door een berichtje te sturen.

Goed in je vel. 5 Gouden tips

ruwe opaal

Niet klagen maar doen

Zoveel vrouwen om mij heen klagen maar blijven doen wat ze gewend zijn te doen (inclusief het klagen). Ze zijn gewend aan het ongelukkig zijn, gaan braaf naar de dokter voor die vervelende kwaaltjes en nemen al dan niet op tijd hun medicijnen.  Het ‘positieve’ is dat ze altijd mee kunnen praten tijdens de koffievisites en feestjes.

Het is mijn visie dat je je geluk zelf in de hand hebt. Het is niet de gebeurtenis die een mens ongelukkig maakt, maar de manier waarop zij er mee omgaat.

Mijn missie is het om vrouwen bewust te maken van hun eigen aandeel in hun geluk, het zelf ter hand te nemen en te doen.

Profiteer van mijn ervaring

Dit e-boek bied ik je aan omdat ik denk dat je van mijn ervaringen, kennis en kunde mag profiteren.

Met deze gratis tips, krijg je vat op je dip momenten én voedt je je onderbewustzijn op. Je bepaalt zelf hoe je je voelt en daarmee voorkom je dat je net zoals ik van chagrijnig depressief wordt en uiteindelijk uit een diep dal moet klimmen.

Wat vooral belangrijk is: Je houdt zelf de regie. Dat alleen al maakt dat je goede zin houdt en mogelijk met een gevoel van prettige spanning in je buik wilt onderzoeken wat jouw mogelijkheden tot geluk zijn want één ding is zeker:

Jij bent het waard om gelukkig te zijn.

Heel veel succes en vooral plezier bij het lezen en uitvoeren van mijn tips.

Vraag hier het E-book aan:

Voel je goed in je vel. 5 gouden tips 

 

 

Compassie

Compassie…. Vooral met jezelf.Lotus

Regelmatig ontmoet ik mensen in mijn praktijk die moe zijn van de eisen die zij aan zichzelf stellen. Je kent ze wel “dit lijstje moet af vandaag” of ‘weer niet gelukt’ personen. Op facebook en andere social media kom je het verschijnsel ook tegen in de vorm van spreuken als ‘werk is leuk, ik bewaar altijd een stukje voor morgen’. Je kunt je afvragen of dit een noodkreet is of relativerende humor.

Binnen de positieve psychologie, de wetenschap van het geluk ervaren,  wordt het belang van ‘compassie’ steeds vaker aangegeven. Compassie ofwel mededogen met anderen wordt door veel mensen herkend. Zinnetjes als ‘hij/ zij kon er ook niets aandoen, want ….’  als het gedrag van een ander goed gepraat wordt, zijn bijna cliché. Het begrip dat uit deze opmerkingen spreekt, geeft de ander een goed gevoel, hij/zij voelt zich gesteund.

Als compassie voor een ander heilzaam werkt, waarom dan niet naar jezelf kijken met dezelfde blik vol mededogen? Begripvol naar jezelf kijken in plaats van kritisch of veroordelend. Jezelf de ruimte geven om je lijstje niet af te hebben én te kijken naar wat wel gelukt is.

Met compassie naar jezelf kijken zorgt ervoor dat je,

 • positiever over jezelf denkt en voelt,
 • negatieve ervaringen accepteert,
 • optimistisch bent,
 • dankbaar bent voor wat je wel bereikt hebt,
 • minder bang bent om fouten te maken,
 • intrinsieke motivatie toeneemt,
 • creativiteit toeneemt,
 • je gemakkelijker aanpast en veerkrachtiger bent,
 • je beter voelt,
 • ruimte creëert voor je eigen wijsheid,
 • ontstresst,
 • gezonder bent.

Zelfcompassie, een ervaren dat je goed bent zoals je bent met al je kwetsbaarheden en kwaliteiten.  Hiermee is compassie met jezelf de basis voor het ervaren van geluk.

Magnesiet bij Transpireren

Praktijk Vertrouwen

Magnesiet is een steen die meestal niet gekozen wordt vanwege de ‘good looks’. Met een beetje goede wil zie je een magnesiet aan voor een oud stukje kauwgom. Uit de naam blijkt al dat magnesiet het mineraal magnesium bevat. Daarmee is het een heel geschikt steentje om op zomerse warme dagen bij je te dragen. Door het zweten verliezen wij mineralen wat kan leiden tot duizeligheid en kramp. Een magnesiet gedragen op de huid kan deze kwaaltjes verminderen omdat het de magnesiumstofwisseling beïnvloedt. Neem daarbij de positieve invloed op geduld, acceptatie én het ‘goed luisteren’ en je hebt de basis voor een goed gesprek op een aangename zomeravond. Komt de maaltijd van de bbq, dan is dit een reden te meer om voor dit stiefkindje te kiezen omdat het ook de vervetting van bloedvaten tegengaat.

Of, of….. en toen kwam de wijsheid langs

Hatsjie…. Snif, snif… ik ben so verbouwe….

Mijn vakantie eindigde met een fikse verkoudheid. Vertrouwend op mijn zelfhelend vermogen, ondersteund door Echinacea en andere gezonde middeltjes , verwachtte ik elke morgen weer fit en monter op te zullen staan. Niets was minder waar…. De middeltjes zorgden er voor, denk ik, dat het niet nog erger werd…. Gewoon beroerd van een gewone, heftige verkoudheid en dat terwijl ik zoveel op mijn programma heb staan dit seizoen. Cliënten begeleiden in de praktijk, twee studies volgen, veel aandacht voor marketing en natuurlijk ook mijn werk aan VMBO Prinsentuin van Cooth. Een super vol hoofd en koorts is dan geen goede start. Gewoon doorzetten… concentratie laat veel te wensen over… ik zie de wereld voor een doedelzak aan, maar ja ik wil zoveel.

En toen kwam de wijsheid langs in de vorm van mijn dochter…. “Tja Mam, eerst opruimen voor er plaats is voor wat nieuws…. Au. Dat weet ik wel, maar…..

En zo werd ik herinnerd aan ‘luisteren naar jezelf’ en reflecteren… welke overtuigingen heb je opgepikt uit al die, in de vakantie gelezen, boeken en welke passen niet meer bij je? Voor mij betekent dat dus mediteren en testen (Neuro Emotionele Integratie), oefeningen (NLP) doen. Dit alles met als doel in verbinding met mezelf blijven, balans tussen voelen en weten. Kies ik voor het een, dan moet ik het andere laten. Zo simpel is het, gewoon of, of….

En zo neemt de verkoudheid de tijd om mijn lijf te verlaten, nog steeds ondersteund door middeltjes voel ik me steeds fitter. Wil ik echter teveel dan klinkt in mijn hoofd de stem van mijn dochter… “Tja Mam….

Het kunstje van de aap… geen appeltaart

Praktijk Vertrouwen

Het voorjaar is in de lucht. Weliswaar nog voorzichtig de vogeltjes fluiten en de krokussen durven weer hun kleur te laten zien.

Dat betekent onder andere dat ik zin krijg in het ‘rondje zonder hondje’. Stappers aan en de nordic walking stokken in de handen begeef ik me op pad. Kijken, luisteren en mijn gedachten laten gaan.

Zo was er vandaag ineens die uitspraak van mijn moeder in mijn hoofd “ieder kunstje dat de aap kent, moet hij opvoeren”. Dat antwoord kreeg ik van haar op mijn vraag (lang, lang geleden) “Mam, waarom bak jij nooit appeltaart”. Volgens mij bakten alle moeders van mijn vriendinnen wel ieder weekend appeltaart. Ik begreep dat mijn moeder zich nooit in appeltaart bakken had verdiept en dat ook nooit zou doen. Dat voorkwam dat het van haar verlangd werd. Meer dan eens heb ik gedacht: “ze kon toch gewoon nee zeggen als ze geen zin had om te bakken”.
Ondertussen weet ik dat ‘gewoon nee zeggen’ niet altijd gewoon is. Dat om andere mensen een plezier te doen vaak ja gezegd wordt tegen dingen waar je geen tijd voor of geen zin in hebt. Soms durf je niet eens nee te zeggen en als je het toch doet, voel je je nog schuldig ook. Na veel lezen en nog meer toepassen van Reiki, NEI en NLP weet en voel ik: Nee zeggen tegen een ander betekent ja zeggen tegen jezelf. Je mag zelf kiezen.

Vraag je je wel eens af waarom je bepaalde dingen doet? Ik weet dat ik bepaalde gerechten maak omdat Mam dit zo goed kon, een prettige herinnering maar zeker ook een eerbetoon aan haar. Maar appeltaart bakken …… één keer gedaan. Vervolgens zeggen de kinderen “Pap, bak jij appeltaart”. Ik hoef niet eens nee te zeggen.

Phpd…… zorg beter voor jezelf

Praktijk Vertrouwen

Wie mij kent, weet dat ik tot de categorie vrouwen behoor die omschreven kan worden als ‘veel vrouw’. Als meisje benoemde ik het nog niet zo. Mijn zelfbeeld werd er sterk door beïnvloed en dan niet in positieve zin.

Een mens heeft echter het lijf dat bij hem of haar hoort. Van liever lee heb ik dat geaccepteerd en heb dan ook een prima verstandhouding met mijn lichaam. Ik praat met mijn lijf en mijn lijf praat met mij. Zo zegt het “zorg goed voor jezelf anders gaat het ten koste van je gezondheid. Nog meer overgewicht is niet goed voor je gezondheid”. Dus luister ik, eet gezond voedsel dat bij mijn stofwisseling past en beweeg regelmatig. Stofwisseling en smaakpapillen zijn het niet altijd met elkaar eens en bewegen gaat het beste als het nut heeft bv. als het  me van a naar b brengt.

Vakanties zijn om uit te rusten en niets te hoeven, dus …. luister ik minder goed naar mijn lijf want dat wijntje, snoepje en dat lui boekje lezen in plaats van wandelen of fietsen hoort toch bij mijn vakantie. Tijdens vakanties ga ik uit principe ook niet op een weegschaal staan. Mijn lijf begint dan indringender tegen mij te praten, ‘phpd’, pijntje hier, pijntje daar.

Vanmorgen heb ik een misstap begaan…. Ik heb nog het laat maar waaien gevoel dat bij vakantie hoort en ben toch op de weegschaal gaan staan…… Oei, dat deed pijn.

Resultaat: ik ben de trap op gelopen en heb uit de kast ‘Moeiteloos slank’ gepakt, de trampoline buiten gezet en de juiste voedingssupplementen ter ondersteuning uit getest. ‘Moeiteloos slank’ is een workshop, door Roy Martina ontwikkeld, en bestaat uit acupressuurpunten in combinatie met affirmaties, gebaseerd op uit Emotioneel Evenwicht. De eerste 5 minuten wandelen op de trampoline zitten erop en er volgen er meer. Vanaf vandaag is het tijd voor het ‘gezonder gewicht regime’ d.w.z. dat het regelmatig bewegen, affirmaties opzeggen en acupressuurpunten behandelen onderdeel uit maken van mijn dagelijks patroon. Ik maak de afspraak met mezelf dat ik ervoor ga, spreek mezelf positief toe als het even niet lukt, stel mijn lief op de hoogte van mijn voornemen én kijk vooral uit naar het weekend als ik mijn smaakpapillen extra mag verwennen.

Op weg naar ‘veel vrouw’ met een goede gezondheid, positief zelfbeeld en mogelijk een maatje minder want dat is een bijkomstigheid van gezond gewicht. Phpd, verdwijnt weer en mijn weegschaal heeft minder te dragen.

Adres Vertrouwen Bosloop 38, 4841 TB
Prinsenbeek (Breda)
Telefoonnummer Vertrouwen  076 - 5417593
Mobiel Praktijk Vertrouwen    06 - 31041140

    Linkedin VertrouwenFacebook Vertrouwen

Openingstijden

Dinsdag 13.30 - 21.00

Woensdag 09.00 - 17.00

Donderdag 09.00 - 17.00

Vrijdag 09.00 - 13.00

In 2005 ben ik met Praktijk Vertrouwen en Marlene in contact gekomen. Marlene is voor mij iemand, waar ik heen kan gaan, als ik vastloop in mijn emoties en gevoelens. Door middel van NEI sessies, voetdiagnostiek en Marlene’s deskundige en respectvolle manier van werken weet zij de dingen voor mij inzichtelijk te maken en helpt ze me met het verwerken van bepaalde overtuigingen en emoties. Hierdoor heb ik al een hele stap in mijn persoonlijke groei kunnen maken.

Daniella

 

 

 


 

cta copy

Meld je aan voor een kennismakingsgesprek en zie hoe Praktijk Vertrouwen je kan helpen.

 

Wenst u Meer informatie?
 

> Lees de blogs van Vertrouwen

> Ervaringen van clienten

> Vergoeding zorgverzekeraar

> Contact gegevens

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Telefoonnummer Vertrouwen  076 - 5417593  
Praktijk Vertrouwen Breda
Praktijk Vertrouwen