ASWOENSDAG... VASTEN EN ONTHOUDING...LIJNEN - Praktijk Vertrouwen
18690
post-template-default,single,single-post,postid-18690,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-bridge,bridge-core-3.0.5,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

ASWOENSDAG… VASTEN EN ONTHOUDING…LIJNEN

2 vrouwen met askruisje

ASWOENSDAG… VASTEN EN ONTHOUDING…LIJNEN

Aswoensdag

 

Vroeger gingen we op deze dag naar de kerk om een askruisje te halen.De priester smeerde het op mijn voorhoofd met de mededeling: “ Weet dat je stof bent, en tot stof zult weerkeren, of iets dergelijks”.   Dát maakte indruk. Ik liep dan tot ’s avonds met zo’n kruisje op mijn voorhoofd, me min of meer bewust van de wijze woorden van de priester.

Vasten en onthouding

Aswoensdag is ook het begin van de 40 dagen vasten en onthoudingstijd. Alle snoepjes die ik door de week kreeg  gingen in een trommeltje, waar ik dan op zondag uit mocht snoepen. Dat was de uitzondering op de regel. Hoewel ik me toch regelmatig in de dag (of trommeltje) vergistte. Meestal zat er op zondag dan ook minder in het trommeltje dan ik door de week gekregen had… 

Bidden dat je het volhoudt

Volgens het katholieke geloof is de betekenis van vasten: “ Bidden en vasten kan gedefinieerd worden als een vrijwillige onthouding van voedsel met het doel om je scherp te stellen op gebed en gemeenschap met God.
Iedereen die wel eens gevast heeft ( een ander woord voor lijnen) weet dat je vooral jezelf tegenkomt tijdens de poging tot voedsel onthouding. Je doet schietgebedjes dat je niet ‘zondigt’. Niet zozeer tegen kerk of God maar tegen je dieet. Als dat allemaal lukt dan zit je beloning in een lager getal op de weegschaal en een maat kleiner.

Vrijwillig maar met support

Er zit echter ook een mentale beloning aan vast…. Je hebt doorgezet, volgehouden én je hebt bij visites lekkere dingen laten staan met de mededeling ‘ik ben aan het lijnen’! De reactie van de ander beïnvloedt je doorzettingsvermogen. Aanmoediging is dan ook heel belangrijk tijdens je vrijwillig gekozen vasten en onthoudingstijd. Een coach is tegenwoordig een ‘must’ voor het laten slagen van een gezonde vastentijd. (Maak een afspraak bij Vertrouwen als je nog geen coach gevonden hebt.)

Ontstressen en afvallen

Als je een beetje speelt met de woorden ‘vasten en onthouding’ zie je daarin de woorden vast, vasthouden en onthouden. Het vasthouden van stress zet je vast. Het onthouden van stressvolle situaties zorgt dat je vasthoudt. Vertaald naar voedsel betekent dit dat je zwaarder wordt. Van stress kun je dus zwaarder worden. Stressvrij lijnen is dan wel handig.

Niet alleen voor de bikini

Extra kilo’s aan je lijf betekent sjouwen bij iedere stap die je zet. Je gewrichten beginnen te kraken en kreunen. Je lijf praat met je. Mijn qi gong lerares noemt dat ‘muziek van de botten’.
Op een gegeven moment  blijft het niet bij praten, maar laat mijn lijf me ook voelen. Dat is het ‘het valt niet meer te ontkennen’ moment om schoner en gezonder te worden én kilo’s kwijt te raken. Gelukkig krijg ik veel support. Dan nog baal ik als mijn lijf de planning niet volgt. Dit is het moment voor de EHBO-kit. Hoe verwen ik mezelf even om door te zetten. Wordt het de bioscoop of Netflix, dat leuke jurkje of het spannende boek?

Jezelf tegenkomen

Mijn ervaring is dat tijdens een vastentijd je jezelf tegenkomt, oude emoties en overtuigingen steken de kop op. Je wordt kriegel of pinkt af en toe een traantje weg. Hier aandacht aan geven en het bespreekbaar maken, geeft ruimte. Het loslaten van lichamelijke ballast gaat op die manier gelijk op met het loslaten van mentale bagage.
Mijn advies:

“Praat behalve over eten tijdens het lijnen ook over je gevoelens. Geef jezelf regelmatig een pluim en vraag die ook van anderen.”

Wil je hier meer van weten, maak dan een afspraak bij Vertrouwen.

Een ideaal, gezond gewicht

Bij het willen bereiken van je ideale gewicht  is een plan wel handig. Je knobbelt in je brein je stappenplan uit en fluistert je lijf toe dat het zich hier aan te houden heeft. (Een kilo per week… maand…) Je hangt een foto van jezelf, in dat leuke zomerjurkje, op het magneetbord én kijkt daar een paar keer per dag naar. Het kan natuurlijk ook een foto van een hoge bergtop zijn die je wilt beklimmen.

Volhouden, hoe doe je dat?

En dan begin je… de eerste ‘zonde’ is een feit. Weet jij waar je goed in bent? Welke kwaliteit kun jij inzetten zodat jet gemakkelijker is om vol te houden? Heb je er wel eens aan gedacht om je gevoel voor humor in te zetten bij het lijnen? Of het goed kunnen luisteren?

Hoe je dit doet, lees je inSnoer de krokodil zijn bek’, leer hoe jouw brein je voor de gek houdt, leer erom te lachen en doe het anders.
Laat je e-mailadres achter en het komt naar je toe.

 

Bronnen: http://www.holyhome.nl/aswoensdag.html

http://www.allaboutprayer.org/dutch/

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.