Pappa heeft losse handjes - Praktijk Vertrouwen
19155
post-template-default,single,single-post,postid-19155,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-bridge,bridge-core-3.0.5,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Pappa heeft losse handjes

Pappa heeft losse handjes

TOEN FIEN NOG FIENTJE WAS

 

 

Fien heeft via via mijn adres gekregen.
Ze zit nog niet of ze zegt: “Ik wil van die emoties af omdat ze me in de weg zitten.”
“Kun je uitleggen wat je bedoelt? “vraag ik. Ondertussen schenk ik een kopje thee in.
“Ik kan heel zelfverzekerd overkomen, maar sinds een tijdje schiet ik van het ene op het andere moment in de emotie. Bijvoorbeeld in een discussie met mijn baas. Ik begin te huilen en kom niet uit mijn woorden. Dan voel ik me kwetsbaar.”

 

 

KROKO

De reactie van Fien naar haar baas is een voorbeeld van het beschermingsinstinct van Kroko.
Kroko staat voor het reptielenbrein in je hoofd. Het is het eerste gedeelte van ons brein dat tijdens de embryonale ontwikkeling gevormd wordt. Kroko beschermt je en zorgt dat je overleeft.
Hij stuurt je onbewuste gedrag vanuit een goed geheugen. Kroko kijkt door jouw ogen en praat door jouw mond. Hij gaat uit van vage herinneringen en ziet geen verschil tussen de ene situatie en de andere. Daardoor gedraag jij je bij gebeurtenissen die op elkaar lijken hetzelfde.

 

 

FIENTJE EN FIEN

Toen Fien nog Fientje was, stond haar vader tegen haar te schreeuwen. Pappa heeft losse handjes maar is gelukkig gevoelig voor de tranen van Fientje. Fientje begint te snotteren, lispelt ‘ja Pappa’ en knijpt haar billen samen. Gelukkig geen klappen vandaag en ze maakt dat ze wegkomt.
Kroko heeft meegekeken en gezien dat snotteren, hakkelen en verkrampen, helpen om slaag te voorkomen.

Jaren later staat Fien tegenover een baas die zeer stellig zijn mening verkondigt.
Kroko ziet door haar ogen een bullebak. Zoiets heeft hij eerder gezien. Gelukkig weet hij hoe Fien klappen kan voorkomen. En daar zijn ze; de waterlanders, de samengeknepen billen en het hakkelende stemmetje. Dat komt wel zeer ongelegen voor Fien.

 

 

EEN GOED GESPREK MET KROKO

“Wat wil je in plaats van dat gedrag? “ vraag ik Fien.
“Ik zou willen dat ik mijn kwetsbare kant kan laten zien, zonder meteen in de emotie te schieten” zegt ze.
In een goed gesprek met Kroko vertelt Fien hem dat ze voortaan zelf beslist hoe ze reageert naar haar baas. Een bedankje is natuurlijk op zijn plaats, net als de geruststelling dat Fien ook zonder betraande ogen veilig is.
Twee sessies later heeft Fien meer zelfvertrouwen en is ze rustiger in moeilijke situaties. Samen met Kroko is ze op weg naar een evenwichtige Fien die haar kwetsbare kant durft te laten zien.

 

 

TWEE KEER KROKO

Wil je meer lezen over Kroko?
Je leest het in ‘Snoer de Krokodil zijn Bek. Ontdek hoe jouw brein je voor de gek houdt, lach erom en doe het anders’.
Het is er als paperback én als e-book.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.