Als jij daar ergens bent - Praktijk Vertrouwen
19072
post-template-default,single,single-post,postid-19072,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-bridge,bridge-core-3.0.5,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Als jij daar ergens bent

Als jij daar ergens bent

EEN GEVOEL VAN TROOST

Op zondagochtend, lui in bed, kijk ik welke artikelen van de Correspondent ik die week gemist heb. Vanochtend word ik getriggerd door de woorden: ‘Telefoon van de wind’.
Ergens in no-where bij Gouda staat een blauwe telefooncel waar je kunt bellen met je dierbare overledenen. Het idee alleen al geeft mij het gevoel van troost.

LOSLATEN

2021 is een jaar van loslaten van dierbare mensen. Een verlies waarvoor een ander zijn medeleven betoont met: “Hij had een respectabele leeftijd” of “Het is goed voor hem/ haar”. Ik knik want mijn verstand zegt: “dat klopt”.

DAT ZE MAAR RUST MOGEN VINDEN

Er zijn vriendinnen die hetzelfde meemaken. De een brengt taartjes mee en zegt: “Op de doden, dat ze maar rust mogen vinden.”, terwijl ze de eerste hap in haar mond stopt.
We praten verder over accepteren en rust, nu de zorg voorbij is. We spreken over het verdriet, het missen en wennen aan de verandering.

HET IS TOCH BEST MOEILIJK

De andere vriendin geeft er de juiste woorden aan als ze schrijft: “Ik wilde jou graag laten weten dat A is overleden… en jawel het is toch best moeilijk al weet je…”.
Ja ik weet dat ik tien jaar na haar overlijden nog steeds af en toe denk: “Mam, hoe zou jij ‘dat’ aanpakken?”
Vier maanden geleden hebben we afscheid genomen van Pap. Bij de geboorte van ons jongste kleinkind dacht ik : “Wat jammer dat Pap Thijmen niet meer ziet. Hij zou zo blij voor AK zijn geweest.”

ALS JIJ DAAR ERGENS BENT

En nu lees ik over een oude bakelieten telefoon. De hoorn ligt op de haak en het snoer hangt in het luchtledige. In gedachten neem ik de hoorn van de haak, breng hem naar mijn oor. Draai het nummer dat ik al tien jaar niet gedraaid heb. “Hallo Mam, als jij daar ergens bent… Je zou zo trots geweest zijn… Wil je alstublieft een oogje houden op … van waar jij nu bent? Is Pap ook in de buurt? Ik zou hem graag vertellen over… “

Als jij daar ergens bent en je bent te uitgeput, te verdrietig, te boos of je schaamt je om die hoorn op te nemen, dan kan ik je begeleiden totdat jij ook in gedachten, of in werkelijkheid, die hoorn van de haak kunt nemen en zeggen: “Hallo, als…”

Maak een afspraak, vertel je verhaal en we gaan samen aan de slag.

Wil je alvast even proeven van mijn aanpak? Bestel dan mijn boek: ‘Snoer de Krokodil zijn Bek’

Zit je op facebook? Je bent welkom in mijn facebookgroep: ‘Snel en simpel van stress naar zelfvertrouwen’

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.