Liefdevol, met compassie kijken naar jezelf (meer dan10 goede redenen) - Praktijk Vertrouwen
17094
post-template-default,single,single-post,postid-17094,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-bridge,bridge-core-3.0.5,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Liefdevol, met compassie kijken naar jezelf (meer dan10 goede redenen)

Liefdevol, met compassie kijken naar jezelf (meer dan10 goede redenen)

Liefdevol, met compassie, glimlach naar jezelf

Stress, burn-out, moe zijn van de eisen die jij aan jezelf stelt. Herken je het “dit lijstje moet af vandaag” of ‘weer niet gelukt’ gevoel?
Op facebook en andere social media kom je regelmatig quotes tegen als ‘werk is leuk, ik bewaar altijd een stukje voor morgen’. Hierbij vraag ik me af of dit een noodkreet is of relativerende humor.

Positieve psychologie

Positieve psychologie is de wetenschap van het geluk ervaren. Binnen deze positieve benadering is het voelen van ‘compassie’ belangrijk. Compassie is begrip en vriendelijkheid bieden aan een ander die een fout maakt of voor wie het leven even tegen zit. Zinnetjes als ‘hij/ zij kon er ook niets aandoen, want ….’  waarmee het gedrag van die ander goed gepraat wordt, zijn bijna cliché. Het medeleven dat uit deze opmerkingen spreekt, geeft de ander een goed gevoel.

Compassie, niet alleen voor de ander

Als compassie een ander een goed gevoel geeft, waarom dan niet glimlachen naar je spiegelbeeld met een blik vol mededogen? Liefdevol naar jezelf kijken, in plaats van kritisch of veroordelend. Jezelf de ruimte geven om je lijstje niet af te hebben én te kijken naar wat wel gelukt is.

Compassie voor de persoon in de spiegel

Liefdevol, glimlachend naar jezelf kijken, waardoor je,

 • je opgewekter voelt
 • positiever over jezelf denkt
 • negatieve ervaringen accepteert
 • optimistisch bent,
 • dankbaar bent voor wat je wel bereikt hebt
 • minder bang bent om fouten te maken
 • gemotiveerd wordt om te bereiken wat je wilt
 • creativiteit toeneemt,
 • je gemakkelijker aanpast en veerkrachtiger bent,
 • je beter voelt,
 • ruimte creëert voor je eigen wijsheid,
 • ontstresst dus lekker in je vel zit
 • gezonder bent.

Zelfcompassie, goed zijn zoals je bent

Zelfcompassie, dat betekent ervaren dat je goed bent zoals je bent, met je kwetsbaarheden en zeker met je kwaliteiten.  Hiermee is compassie met jezelf, een vriendelijke glimlach naar de persoon in de spiegel, de basis voor het ervaren van geluk.

Jij bent goed zoals je bent

Als je met beste zin ven de wereld geen glimlach op je lippen krijgt voor de spiegel, dan raad ik je aan contact op te nemen. Met een beetje hulp van mij sta je binnenkort te stralen, zelfs op blue monday

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.