COMPASSIE, VOORAL MET JEZELF - Praktijk Vertrouwen
17094
post-template-default,single,single-post,postid-17094,single-format-standard,cookies-not-set,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

COMPASSIE, VOORAL MET JEZELF

COMPASSIE, VOORAL MET JEZELF

Compassie…. Vooral met jezelf.

Regelmatig ontmoet ik mensen in mijn praktijk die moe zijn van de eisen die zij aan zichzelf stellen. Je kent ze wel “dit lijstje moet af vandaag” of ‘weer niet gelukt’ personen. Op facebook en andere social media kom je het verschijnsel ook tegen in de vorm van spreuken als ‘werk is leuk, ik bewaar altijd een stukje voor morgen’. Je kunt je afvragen of dit een noodkreet is of relativerende humor.

Binnen de positieve psychologie, de wetenschap van het geluk ervaren,  wordt het belang van ‘compassie’ steeds vaker aangegeven. Compassie ofwel mededogen met anderen wordt door veel mensen herkend. Zinnetjes als ‘hij/ zij kon er ook niets aandoen, want ….’  als het gedrag van een ander goed gepraat wordt, zijn bijna cliché. Het begrip dat uit deze opmerkingen spreekt, geeft de ander een goed gevoel, hij/zij voelt zich gesteund.

Als compassie voor een ander heilzaam werkt, waarom dan niet naar jezelf kijken met dezelfde blik vol mededogen? Begripvol naar jezelf kijken in plaats van kritisch of veroordelend. Jezelf de ruimte geven om je lijstje niet af te hebben én te kijken naar wat wel gelukt is.

Met compassie naar jezelf kijken …

Met compassie naar jezelf kijken zorgt ervoor dat je,

 • positiever over jezelf denkt en voelt,
 • negatieve ervaringen accepteert,
 • optimistisch bent,
 • dankbaar bent voor wat je wel bereikt hebt,
 • minder bang bent om fouten te maken,
 • intrinsieke motivatie toeneemt,
 • creativiteit toeneemt,
 • je gemakkelijker aanpast en veerkrachtiger bent,
 • je beter voelt,
 • ruimte creëert voor je eigen wijsheid,
 • ontstresst,
 • gezonder bent.

 

Zelfcompassie, een ervaren dat je goed bent zoals je bent

Zelfcompassie, een ervaren dat je goed bent zoals je bent met al je kwetsbaarheden en kwaliteiten.  Hiermee is compassie met jezelf de basis voor het ervaren van geluk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.