ASWOENSDAG... VASTEN EN ONTHOUDING - Praktijk Vertrouwen
17091
post-template-default,single,single-post,postid-17091,single-format-standard,cookies-not-set,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

ASWOENSDAG… VASTEN EN ONTHOUDING

ASWOENSDAG… VASTEN EN ONTHOUDING

Aswoensdag. Vroeger gingen we op deze dag naar de kerk   om een askruisje te halen.
De priester smeerde het op mijn voorhoofd met de mededeling: “
Weet dat je stof bent, en tot stof zult weerkeren, of iets dergelijks”.   Dát maakte indruk. Ik liep dan tot ’s avonds met zo’n kruisje op mijn voorhoofd, me min of meer bewust van de wijze woorden van de priester.

Aswoensdag is ook het begin van de 40 dagen vasten en onthoudingstijd. Alle snoepjes die ik vroeger kreeg   gingen die dagen in een trommeltje, waar je dan op zondag uit mocht snoepen want dat was de uitzondering op de regel. Meestal zat er op zondag minder in het trommeltje dan ik er door de week in gestopt had… tot de dag van vandaag verdenk ik daar mijn broer van. Maar dat is allemaal goed gekomen.

Volgens het katholieke geloof is de betekenis van vasten: “ Bidden en vasten kan gedefinieerd worden als een vrijwillige onthouding van voedsel met het doel om je scherp te stellen op gebed en gemeenschap met God.

Iedereen die wel eens gevast heeft ( een ander woord voor lijnen) weet dat je vooral jezelf tegenkomt tijdens de poging tot voedsel onthouding. Je doet schietgebedjes dat je niet ‘zondigt’. Niet zozeer tegen kerk of God maar tegen je dieet. Als dat allemaal lukt dan zit je beloning in een lager getal op de weegschaal en een maat kleiner.

Er zit echter ook een mentale beloning aan vast…. Je hebt doorgezet, volgehouden én je hebt bij visites lekkere dingen laten staan met de mededeling ‘ik ben aan het lijnen’! De reactie van de ander beïnvloedt je doorzettingsvermogen. Aanmoediging is dan ook heel belangrijk tijdens je vrijwillig gekozen vasten en onthoudingstijd. Een coach is tegenwoordig een ‘must’ voor het laten slagen van een gezonde vastentijd. (Maak een afspraak als je nog geen coach gevonden hebt.)

Als je een beetje speelt met de woorden ‘vasten en onthouding’ zie je daarin de woorden vast, vasthouden en onthouden. Het vasthouden van stress zet je vast. Het onthouden van stressvolle situaties zorgt dat je vasthoudt. Vertaald naar voedsel betekent dit dat je dikker wordt.

Momenteel volg ik 4 weken Het metabolisme dieet* om schoner en gezonder te worden én kilo’s kwijt te raken. Gelukkig krijg ik veel support.
Mijn ervaring is dat tijdens een vastentijd oude emoties en overtuigingen de kop opsteken ( jezelf tegenkomen). Hier aandacht aan geven en ze bespreekbaar maken, geeft ruimte. Het loslaten van lichamelijke ballast gaat op die manier gelijk op met het loslaten van mentale ballast.

Mijn advies “Praat behalve over eten tijdens het lijnen ook over je gevoelens. Geef jezelf regelmatig een pluim en vraag die ook van anderen.”

Wil je hier meer van weten of je wilt nog een coach vinden die je kan ondersteunen, maak dan een afspraak.

 

* Het metabolisme dieet; Haylie Pomroy

Bronnen: http://www.holyhome.nl/aswoensdag.html

http://www.allaboutprayer.org/dutch/

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.