HET KUNSTJE VAN DE AAP… GEEN APPELTAART - Praktijk Vertrouwen
17102
post-template-default,single,single-post,postid-17102,single-format-standard,cookies-not-set,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

HET KUNSTJE VAN DE AAP… GEEN APPELTAART

HET KUNSTJE VAN DE AAP… GEEN APPELTAART

Het voorjaar is in de lucht. Weliswaar nog voorzichtig de vogeltjes fluiten en de krokussen durven weer hun kleur te laten zien.

Dat betekent onder andere dat ik zin krijg in het ‘rondje zonder hondje’. Stappers aan en de nordic walking stokken in de handen begeef ik me op pad. Kijken, luisteren en mijn gedachten laten gaan.

Zo was er vandaag ineens die uitspraak van mijn moeder in mijn hoofd “ieder kunstje dat de aap kent, moet hij opvoeren”. Dat antwoord kreeg ik van haar op mijn vraag (lang, lang geleden) “Mam, waarom bak jij nooit appeltaart”. Volgens mij bakten alle moeders van mijn vriendinnen wel ieder weekend appeltaart. Ik begreep dat mijn moeder zich nooit in appeltaart bakken had verdiept en dat ook nooit zou doen. Dat voorkwam dat het van haar verlangd werd. Meer dan eens heb ik gedacht: “ze kon toch gewoon nee zeggen als ze geen zin had om te bakken”.
Ondertussen weet ik dat ‘gewoon nee zeggen’ niet altijd gewoon is. Dat om andere mensen een plezier te doen vaak ja gezegd wordt tegen dingen waar je geen tijd voor of geen zin in hebt. Soms durf je niet eens nee te zeggen en als je het toch doet, voel je je nog schuldig ook. Na veel lezen en nog meer toepassen van Reiki, NEI en NLP weet en voel ik: Nee zeggen tegen een ander betekent ja zeggen tegen jezelf. Je mag zelf kiezen.

Vraag je je wel eens af waarom je bepaalde dingen doet? Ik weet dat ik bepaalde gerechten maak omdat Mam dit zo goed kon, een prettige herinnering maar zeker ook een eerbetoon aan haar. Maar appeltaart bakken …… één keer gedaan. Vervolgens zeggen de kinderen “Pap, bak jij appeltaart”. Ik hoef niet eens nee te zeggen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.